Pica un veselība: 4 populārākie mīti par picu!
Pica ir viens no populārākajiem ēdieniem pasaulē, Lietuvā nav izņēmums. Tomēr par picu ir daudz mītu, īpaši attiecībā uz veselības faktiem. Karantīnas laikā, kad daudz laika pavadām mājās, ļoti svarīgas ir fiziskās aktivitātes un kvalitatīvs ēdiens, tāpēc PizzaShop.lt kopā ar ārsti un uztura speciālisti Barboru Jarašūni , aicina iepazīties ar labu neapoliešu picu, kas ir veselīga un tiešām nav fast food!
Mīts Nr.1 – pica ir neveselīgs ēdiens!
Jau ilgu laiku pastāv mīts, ka pica ir neveselīgs ēdiens, citi pat sauc picu par junk food . Šis mīts varēja veidoties jau sen pirms tam, kad parādījās ķēdes picērijas, kuras, lai pēc iespējas samazinātu picas cenu, izvēlējās lētākos produktus un, lai samazinātu darbaspēka izmaksas un ietaupītu laiku, meklēja ātrus veidus, kā pagatavot picu un atteicās no ilgā picas mīklas raudzēšanas procesa. Tātad, jā, šāda veida pica var nebūt tā veselīgākā ēdiena izvēle, taču , ja picu cep mājās – tā noteikti var būt daudz veselīgāka un barojošāka par parastu picu!
PADOMS : rūpīgi izvēlieties visas picas sastāvdaļas, jo milti nav tikai milti, bet eļļa ir tikai eļļa. Kvalitatīvi produkti ir atbildīgi ne tikai par picas labo garšu, bet arī par jūsu veselību. Itāļu ēdiena būtība ir maz, bet ļoti kvalitatīvi un veselīgi produkti.
Spriežot pēc picas sastāvdaļām, tas ir patiesi sabalansēts un veselīgs ēdiens , ja atbildīgi izvēlamies produktus, no kuriem to gatavojam. Tā kā vissvarīgākais ir pareizs galveno uzturvielu - makroelementu: ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku līdzsvars, tad aplūkosim picu caur šo prizmu:
-
Pašdarināta picas mīkla satur graudu ogļhidrātus , ko citādi sauc par lēnajiem ogļhidrātiem. Milti picai ir izgatavoti no kviešiem, tāpēc, ja izvēlēsities miltus atbildīgi: piemēram - pilngraudu vai bioloģisko, tad par picas pamatnes uzturvērtību šaubu nebūs! Ārste uztura speciāliste Barbora Jarašūnė stāsta, ka šāda veida milti ir labāki veselībai, jo satur vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Šķiedra palēnina ogļhidrātu sadalīšanos un izraisa mazākus glikozes svārstības nekā rafinēti milti. Turklāt tie ir barība mūsu zarnu mikroorganismiem, tādējādi palīdzot nodrošināt zarnu darbību. Vērts pievērst uzmanību arī bioloģiskajiem miltiem, kas malti ar dabīgiem akmeņiem (ražoti Pjemontas reģionā Itālijā) – šie milti ne tikai saglabā visas uzturvielām bagātās graudu daļas, bet arī nodrošina, ka audzēšanas laikā netika izmantoti ķīmiski pesticīdi. graudu, kuru atliekas miltos, pēc uztura speciālistu domām, var negatīvi ietekmēt mūsu organismu.
Rezumējot, lēnie ogļhidrāti ir īpaši ar to, ka tie nodrošina mūsu ķermenim ilgu laiku ar enerģiju , kas uzsūcas lēni, lai mēs to varētu izlietot un neļaut tiem pārvērsties taukos uz ķermeņa.
-
Neapoles pica ir bagāta ar olbaltumvielām . Jāsāk ar to, ka īpašajiem miltiem, kas paredzēti picas mīklas ražošanai, ir ļoti augsts proteīna saturs, ko iegūst no pašiem kviešiem, bet Dr. B. Jarašūnė norāda, ka augu proteīni miltos nav pilnvērtīgi, tāpēc ļoti svarīgi ir tas, ko liekam virsū picai. Uztura speciāliste iesaka savu picu bagātināt ar piena produktiem – pirmkārt, īstu, labu sieru (nevis siera izstrādājumu), gaļu, putnu gaļu vai zivi. Visiem šiem produktiem ir augsts olbaltumvielu saturs, tāpēc, ēdot picu, jūs saņemsiet pietiekamu olbaltumvielu daudzumu.
- Veselīgi vai nepiesātinātie tauki. Tie ir augu tauki, kas dod mūsu ķermenim enerģiju, rūpējas par mūsu ādas skaistumu un ir nepieciešami normālas smadzeņu un nervu darbības uzturēšanai. Īstai neapoliešu picai mērces netiek pievienotas, taču būtiska ir kvalitatīva, īpaši tīra olīveļļa – kas, kā jau sapratāt, ir lielisks veselīgu tauku avots. G medicīnas B. Jarašūnė piebilst, ka olīveļļa ir bagāta ar mononepiesātinātajām taukskābēm un polifenoliem – vielām, kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem. Tās ieguvumus veselībai ir apstiprinājuši daudzi zinātniski pētījumi – ir pierādīts, ka regulāra olīveļļas lietošana samazina kopējo mirstību , īpaši labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu un glikozes vielmaiņas traucējumus. Salīdzinājumam dažādas majonēzes mērces ir industriāls produkts, kurā tiek izmantotas rafinētas eļļas, olu pulveris, etiķis, sāls, cukurs un citas piedevas, kas mūsu organismam tiešām nav labvēlīgas.
Mīts Nr.2 – pica ir ātrā uzkoda!
Otrs mīts, kas ir pilnīgi nepatiess! Lai pagatavotu garšīgu un galvenais veselīgu picu, nepieciešami ne tikai kvalitatīvi produkti, bet arī laiks un zināšanas. Picas mīklas gatavošanā ļoti svarīga ir fermentācijas daļa: tas ir būtisks laiks, kad veidojas lipekļa tīkls un notiek citi ķīmiski procesi, ko izraisa miltos esošie miltu proteīni un fermenti (enzīmi). asociācija ar raugu. Arī šajā laikā savu darbu dara pats raugs, kas it kā "noēd" mīklā esošos cukurus.
Kā stāsta ārste un uztura speciāliste B. Jarašūnė, mīklas raudzēšana pamazām maina ogļhidrātu un olbaltumvielu ķīmisko struktūru – jo ilgāk šis process notiek, jo vieglāk tiek sagremots galaprodukts (jo ieraugs jau veic daļu gremošanas darba). Tātad, ilgstoša mīklas raudzēšana ne tikai veidos spēcīgu lipekļa tīklu, kas rezultēsies nevainojami uzrūgusi un gardu picu, bet arī jūsu pica kļūs ļoti viegli sagremojama , tāpēc pēc pilnvērtīgām pusdienām nejutīsiet smagumu un pusdienas snaust īsti negribēsies :)
Tātad, rezumējot, īstas neapoliešu picas pagatavošana prasa daudz laika, tāpēc nevarētu teikt, ka tā ir ātrā uzkoda.
INTERESANTI : Vai zinājāt, kā atšķirt labu picu no ātrās ēdināšanas ? Ja pēc picas ēšanas jūtaties smags, darba nespējīgs un miegains, tas nozīmē, ka picas mīkla raudzēta nepareizi vai pārāk īsi. Pēc labas un pareizi pagatavotas picas apēšanas ķermenim jājūtas tāpat kā pēc svaigiem salātiem. Interesanti, ka Itālijā viens no galvenajiem picas vērtēšanas kritērijiem ir laba un viegla picas sagremošana!
Mīts Nr.3 – pica ir atbildīga par apaļu vēderu!
Kā jau minējām iepriekš, daudzi uzskata picu par nevēlamu pārtiku un uzskata, ka picas ēšana neizbēgami padarīs jūs resnu. Tomēr tas ir tikai vēl viens mīts! Protams, jebkurš ēdiens var kļūt par aptaukošanās cēloni, ja to ēd pārmērīgi, taču pica pati par sevi noteikti nav kalorijām bagāts ēdiens, kas veicina aptaukošanos. Gardu neapoliešu picu ēd bez mērcēm (un ticiet man, kad picas garša ir harmoniska, tad īsti negribas to apliet ar karoti majonēzes), un tiek izmantota tikai īpaši tīra olīveļļa, kas, kā mēs uzzināju agrāk, ir ļoti noderīga mūsu veselībai. Picas garoza ir izgatavota no kvalitatīviem pilngraudu miltiem, un ķīmiskās reakcijas, kas notiek pareizas fermentācijas laikā, faktiski veicina labāku gremošanu, nevis kavē to.
Protams, katrs nevainīgs un veselīgs ēdiens var tikt sabojāts, taču, ja picai virsū liek tikai dabiskus un kvalitatīvus produktus (izvairies no siera aizstājējiem, gaļas ar piemaisījumiem u.c.) - garantējam, ka pica un vēdera dobums prese būs pat ļoti saderīga! Vēl jāpiemin, ka īstām neapoliešu picām jābūt ļoti mērenām un nepārslogotām, izmantotas tikai dažas sastāvdaļas, lai atklātu pašas picas pamatnes un tomātu garšu.
Uztura speciāliste daktere Barbora Jarašūnė atgādina, ka nevajadzētu aizmirst par pārtikas izvēles piramīdu. Tās pamatā ir graudaugi (šajā gadījumā picas pamatne , vislabāk, ja vismaz pusi no miltiem veido veseli graudi) un dārzeņi/augļi. Tieši dārzeņu picā parasti pietrūkst, un to var labot, pievienojot tos vairāk virsū, izmantojot mūsu pašu dabīgo tomātu mērci (ko liekam uz picas garozas) vai pasniedzot pie tās svaigus salātus. Būtu lieliski, ja dārzeņi būtu ne tikai konservēti vai marinēti (tomāti, olīvas), bet arī svaigi (piemēram, spināti, paprika, puravi, sīpoli, ķiploki, mārrutki, maurloki un daudzi citi).
Uztura piramīdas otrajā "līmenī" atrodas olbaltumvielām bagāti produkti un veselīgu tauku avoti (šeit neapšaubāmi karalis ir olīveļļa) . Līdzās tradicionāli lietotajam mocarellas sieram labākā proteīna piedevu izvēle ir minimāli apstrādāta gaļa, putnu gaļa (piemēram, vārīti gaļas gabali) vai zivis. Ņemiet vērā, ka picā izmantoto sāļu piedevu dēļ bieži vien ir liels sāls daudzums – ir vērts izvēlēties sastāvdaļas ar vismazāko sāls daudzumu.
Arī ēdot picu, svarīgi neaizmirst tā saukto "šķīvja" principu - pusei no šķīvja satura jāsastāv no dārzeņiem (kas atrodas uz picas vai tiek ēsti tai blakus), ceturtdaļai - ogļhidrātu avotiem (pica). bāze), otra ceturtdaļa - olbaltumvielu avoti (dažādas piedevas). Saskaņā ar šiem principiem pica nedrīkst aizņemt visu šķīvja laukumu. Pēc uztura speciālistes domām, šādu ēdienu, īpaši mājās gatavotu, patiešām var baudīt pāris reizes nedēļā.
Mīts Nr.4 – neapoliešu picu mājās izcept nav iespējams!
Šis mīts ir gandrīz iznīcināts, ja neticat - apmeklējiet Facebook grupu "Neapoles picu fani" un apskatiet, kādu restorāna līmeņa picu lietuvieši cep mājās! Picai vajag tikai: kvalitatīvus produktus, laiku, zināšanas, kādu aprīkojumu un mīlestību.
Veselīgu un gardu neapoliešu picu var izcept vienkāršā mājas krāsnī, tikai jāiegādājas picas akmens. Receptes un padomus var atrast gan internetā , gan jau minētajā Facebook grupā, taču savu labāko recepti atklāsi pats, tikai izmēģinot, eksperimentējot un pagaršojot. Taču, ja trūkst zināšanu, daudzus padomus varat saņemt tieši savā iesūtnē, vairāk informācijas šeit.
Dr. B. Jarašūne atceras vēl vienu ļoti svarīgu aspektu - gatavojot picu mājās, mēs varam ne tikai pagatavot veselīgāku picu, kad kontrolējam sastāvdaļas un to proporcijas, un izvēlamies sastāvdaļas ar mazāku sāls vai citu pārtikas piedevu daudzumu, bet varam arī emocionāli ļoti jautrs un patīkams radošais process , kurā var iesaistīties pat mazākie ēdāji.
Sveiks, gudrais!
Pizzashop.lt komanda saka paldies ārstei un uztura speciālistei Barborai Jarašūnai par profesionālajām atziņām šajā rakstā.