Ko izvēlēties picas akmeni vai picas metālu?
Ikviens zina, ka īstas neapoliešu stila picas cepšanai ir nepieciešams zināms aprīkojums. Lieliski, ja tev ir speciāla picas cepeškrāsns, bet ja nav – varam tevi nomierināt, jo tu vari pagatavot lielisku picu savā mājas krāsnī vai grilā. Jums vienkārši jāiegūst īpašs picas akmens vai picas metāls.
Daudzi ir daudz dzirdējuši par picas akmeņiem, bet daži ir saskārušies ar picas metāliem, ko citādi sauc par picas tēraudu . Iespējams, to vajadzētu sagatavot, jo tie abi kalpo vienam un tam pašam mērķim: nodot vairāk siltuma uz picas pamatni, kas padarīs to kraukšķīgāku un ātrāk pagatavosies.
PADOMS : Neizmantojiet cepamo papīru, cepot picu uz īpaša akmens vai metāla. Pergamenta papīrs var pielipt (ja grilē vai cepeškrāsnī), un tas nelaiž iekšā mitrumu, tāpēc jūsu picas pamatne būs mitra un mazāk kraukšķīga.
Gan picas akmens, gan picas metāls ir lieliski rīki ideālas picas garozas iegūšanai mājās, un to, kuru izvēlēties, ir ļoti individuāls jautājums, atkarībā no katra personīgajām vajadzībām. Tāpēc mēs apspriedīsim abus plusus un mīnusus – un viss, kas jums jādara, ir jāizlemj, kuru izmēģināt vispirms!
Picas akmens
Populārākais picas akmens ir apaļais, kas piemērots gan griliem, gan mājas krāsnīm. Taču iesakām izmantot taisnstūrveida akmeni, kas ir pielāgots tieši mājas krāsnīm: tas lieliski iederēsies un varēs cept ne tikai apaļas picas. Tāpat taisnstūrveida picas akmens būs ērtāk lietojams picu iesācējiem šefpavāriem, jo jums nebūs precīzi jānorāda, kur novietot picu kopā ar picu.
Picas akmeņi ir izgatavoti no akmens vai keramikas. Keramika ir ērta ar to, ka no tās ir vieglāk notīrīt pārtikas atliekas, bet akmens (vispopulārākais ir zamšādas) labāk pārvada siltumu, tāpēc iesakām izvēlēties no akmens izgatavotu picas akmeni.
Ir svarīgi pievērst uzmanību akmens biezumam un struktūrai. Biezāks kauliņš labāk nodos siltumu un nesasals, cepot vairākas picas pēc kārtas, savukārt biezāks kauliņš būs daudzpusīgāks, jo, uzliekot uz plāna akmens, piemēram, maizes kukuli, tas uzreiz atdzesē maizes mīklu, un akmenim vairs nebūs siltuma, kādu tam vajadzētu pārnest uz cepamo produktu. Biezāks akmens sevī uzkrāj vairāk siltuma, tāpēc to ir grūtāk atdzist lēnāk. Ļoti svarīga ir arī paša akmens struktūra: iesakām izvēlēties šamota akmeni, kura virsma nav gluda un pulēta. Šāds akmens nav apstrādāts, tāpēc tas spēs uzsūkt visu nevajadzīgo mitrumu no picas pamatnes.
Tātad lielākās picas akmens priekšrocības:
- nodod siltumu,
- uzsūc picas mitrumu,
- ir dažādās formās un izmēros,
- maza cena.
Taču, lai varētu objektīvi izvērtēt, ko izvēlēties, ir jāapspriež galvenie picas akmens mīnusi, salīdzinot to ar picas metālu:
- ilgāks sildīšanas laiks,
- uzsūc traipus no pārtikas atliekām,
- var sadalīties vai saplaisāt.
PADOMS : picas akmens ļoti baidās no temperatūras trieciena, tāpēc nekad nelieciet aukstu akmeni jau sakarsētā cepeškrāsnī vai grilā. Tāpat neizņemiet karsto akmeni un neatstājiet to aukstā temperatūrā (piemēram, aukstā laikā ārā). Picas akmenim ir jāuzsilst un jāatdziest ar cepeškrāsni vai grilu!
Picas metāls
Lietuvā tas joprojām ir jaunums, bet Itālijā un pasaulē to plaši izmanto picu cepšanai. Tas ir diezgan biezs (parasti apmēram 4-6 mm), izgatavots no sertificēta metāla (parasti nerūsējošā tērauda).
Picas metāls absorbē, uzglabā un nodod siltumu, tādējādi nodrošinot optimālu un viendabīgu picas cepšanu. Viena no priekšrocībām ir tā, ka metāls tik ātri pārnes siltumu, ka cepšanas laikā tas vienmēr uzsilst no apakšas, līdz ar to siltums vienmērīgi sadalās visā cepeškrāsnī.
Tātad lielākās picas metāla priekšrocības:
- augstāka siltumvadītspēja,
- uzsilst ātrāk nekā picas akmens,
- neplīst, neplīst un nav citādi bojāts - tas nozīmē, ka tas ir izturīgs,
- viegli kopjams un tīrāms, var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā,
- Ļoti daudzpusīgs: uz tās var pagatavot ne tikai picu un dažādus mīklas izstrādājumus, bet arī gaļu, zivis, dārzeņus.
Tomēr, tāpat kā picas akmenim, arī picas metālam ir daži trūkumi:
- augsta cena,
- neliela izmēru izvēle, tāpēc grūti atrast piemērotu gan cepeškrāsnim, gan grilam,
- tas kļūst ļoti karsts, tāpēc, lietojot to, īpaši jāpasargā rokas no apdegumiem.
- neuzsūc mitrumu no picas pamatnes.
Tā kā picas metāls nav plaši pazīstams, daudzi cilvēki uzdod jautājumu: "kā to izmantot?" Mēs atbildam: novietojiet picas metālu uz krāsns plaukta. Ieteicams to novietot cepeškrāsns vidū vai uz augstākā pakāpiena, lai sasniegtu maksimālo cepeškrāsns temperatūru, kas ir ļoti svarīgi, cepot picu. Ļaujiet metālam labi uzkarst: karsējiet cepeškrāsni apmēram 30 minūtes. un tikai tad liek picu. SVARĪGS! Picas metāls ir ļoti karsts, tāpēc noteikti izmantojiet picas laizi un uzmanieties no apdegumiem!
Kuru izvēlēties?
Kā jau minējām, gan picas akmens, gan picas metāls ir lieliska izvēle. Ja esat iesācējs vai reti cepat picu, iespējams, jums būs ērtāk un vieglāk strādāt ar picas akmeni. Tas uzsūks picas mitrumu, tāpēc pat iesācējs pizzaiolo varēs iegūt kraukšķīgu un pūkainu picas pamatni. Taču, ja jau esi advancēts - picas metālam vajadzētu būt tev piemērotākam, jo mīklu tu jau māki labi izrullēt, līdz ar to liekais mitrums tev problēmas nesagādās.
Sveiks, gudrais!