Nav svarīgi, vai jūs gatavojat neapoliešu picu mājās un cepat to cepeškrāsnī, vai strādājat profesionālā virtuvē – jums ir nepieciešams kvalitatīvs picas laizījums. Laiziņi ir paredzēti, lai pārvietotu picas no darba virsmas uz cepeškrāsni, apgrieztu tās cepšanas laikā un izņemtu izceptās picas. Veikalu plauktos var atrast koka, metāla, perforētas un viendabīgas virsmas laizītes, kas atšķiras pēc formas, svara un izmēra. Tātad, kā izvēlēties? Dalāmies ar pārskatu par PizzaShop komandas picu griezējiem, kas palīdzēs izvēlēties tavām vajadzībām vislabāk atbilstošo rīku neapoliešu picu pagatavošanai.
JUMS PATĪKS NE TIKAI LIKT PICU KRĀSNĪ, BET ARĪ IZŅEMT IZCEPTO PICU
Lielāki laizīti ir paredzēti, lai paceltu picu no letes un iebīdītu cepeškrāsnī. Tās var būt dažāda izmēra un formas, piemērotas dažāda veida picām. Izvēloties laizīti, jāpievērš uzmanība tās roktura garumam. Konfektes ar īsu kātu ir lieliski piemērotas picu cepšanai cepeškrāsnī vai uz grila, taču, cepot cepeškrāsnī, neiztikt arī bez konfektes ar gariem kātiem. Cepeškrāsns lielais karstums neļaus jums iegrūst picu pietiekami dziļi ar īso kātu laizi. Izvēloties pannu picas cepšanai mājas krāsnī, pievērs uzmanību pannām ar salokāmu rokturi – ietaupīsi vietu.
Mazākie, apaļie laizīti ir paredzēti picas apgriešanai cepšanas laikā, picas malas pacelšanai, lai pārbaudītu gatavību, un picu izņemšanai no krāsns vai cepeškrāsns. Mazā laizīta garais rokturis ļauj precīzi un ātri strādāt ar ātri cepamo picu.
LAIZĪBA NO KOKA, TĒRAUDA VAI ALUMĪNIJA?
Koka laizīta picas var pagatavot arī ar vietējo koka amatnieku rokām. To izgatavošana ir vienkārša, tāpēc cena parasti ir zemāka. Problēma ir tā, ka koka laizītes kalpo daudz īsāk nekā metāla laizītes, koka jutīguma dēļ ir grūtāk nodrošināt pareizu šo instrumentu tīrīšanu, tāpēc laizīte var izlocīties. Tomēr koka laizīte ir lieliska izvēle iesācējam pizzaiolo : to būs viegli iemācīties un sajust, kurš laizītis vislabāk atbilst jūsu vajadzībām.
No tērauda izgatavotās picas laizītes izceļas ar savu izturību un ilgu kalpošanas laiku. Šiem instrumentiem ir gludāka virsma, tie ir izturīgāki, izturīgi pret triecieniem. Taisnība, ka tērauda laizītes ir smagākas nekā alumīnija. PizzaShop plauktos jūs atradīsiet īpaši izturīgus Gi.Metal zīmola laizītus, kas izgatavoti no Eiropas izcelsmes nerūsējošā tērauda.
Alumīnija laizītes ir vieglas, ar īpaši zemu adhēziju un berzi ar picas mīklu, tāpēc ir lieliski piemērotas iesācējiem picu cepējiem, jo picas pārnešana no galda uz cepeškrāsni notiek ļoti gludi. Picas laizītes no alumīnija ir izturīgas un izturīgas. Gi.Metal alumīnija laizām ir perforācijas (caurumi), kas padara laizītus ne tikai vieglāku un ērtāku darbu, bet arī pasargā Jūsu picu no liekā miltu. Pārvietojot picu no darba galda ar perforēto alumīnija laizi, liekie milti no picas mīklas caur caurumiem nokrīt atpakaļ uz darba galda.
PERFORĒTS VAI CIETS?
Picas laizām var būt cieta vai perforēta (ar caurumiem) virsma. Izvēloties laizītu, pievērsiet uzmanību tam, kādām instrumenta priekšrocībām dodat priekšroku. Instrumenti ar cietu virsmu būs stabilāki, stingrāki un ar tiem būs vieglāk strādāt, savukārt perforētie instrumenti būs vieglāki, elastīgāki un ļaus vieglāk kontrolēt pielipušo miltu daudzumu, taču prasīs lielākas prasmes.
PizzaShop pārstāvētais zīmols Gi.Metal bija pirmais, kas savā klāstā iekļāva perforētas picas laizītes. To galvenā priekšrocība ir instrumenta vieglums un aizsardzība pret miltu pārpalikumu. Pārmērīgs miltu daudzums, kas pielipis mīklai, cepšanas laikā sāk pielipt, rada dūmus, piesārņo cepeškrāsni vai cepeškrāsni un piešķir picai rūgtumu. Lietojot perforētus laizītus, liekie milti vienkārši izbirst cauri caurumiem un paliek uz darba galda.
PERFORĒTO LAIZU PRIEKŠROCĪBAS:
- Mazāks virsmas laukums nozīmē mazāku berzi.
- Caurumiem ir gluda griešanas mala, tāpēc pat mitrākā mīkla viegli slīdēs.
- Pietiek ar mazāku miltu daudzumu.
- Sver mazāk.
- Cepšanas laikā rodas mazāk dūmu, jo uz picas paliek mazāk lieko miltu.
- Picā nav rūgtas piedegušu miltu garšas.
- Mazāk tīrīšanas – mazāk miltu biršanas uz grīdas un cepeškrāsnī.
LICK SIZE
Picas laizīta izmēram jāatbilst picas izmēram, kuru gatavojat. Standarta izmēra picas diametrs parasti ir no 33 līdz 36 cm. Maksimālās/ģimenes picas sasniedz 45-50 centimetrus. Tāpat neaizmirsti novērtēt savas cepeškrāsns, grila vai plīts izmērus – laizītāja galvai ir pilnībā jāietilpst.
Laizīšanas roktura garums tiek izvēlēts atkarībā no krāsns vai plīts dziļuma, ar kuru strādājat. Rokturim jābūt pietiekami garam, lai izvairītos no apdegumiem, apdedzinot picas. Mazām krāsnīm un griliem ieteicams izmantot rokturi, kas ir īsāks par 30 cm. Profesionālām elektriskajām krāsnīm ir ieteicams 60 cm rokturis, savukārt lielām krāsnīm ir piemēroti garumi no 120 līdz 200 cm.
Tāpat kā izvēloties jebkuru citu instrumentu virtuvei – pievērsiet uzmanību tam, kas jums ir svarīgākais. Izvērtējiet, kur cepsiet picu, cik daudz vietas jums ir, lai uzglabātu tosteri, kad tas netiek lietots, vai jums ir svarīgi uzturēt tīru cepeškrāsni un virtuvi un taupīt miltus. Nu, ja tomēr ir grūti izlemt, vienmēr varat lūgt padomu PizzaShop komandai (info@pizzashop.lt).