Vairāk nekā 40% picas garšas ir atkarīgas no mērces
Iemācījāties rullēt ideālu picas mīklu, bet pica joprojām negaršo pēc īstas neapoliešu picas? Labai picai ir trīs galvenās sastāvdaļas: picas pamatne, tomātu mērce un siers. Lai kā arī būtu, nevainojama picas mīkla ne vienmēr veido labāko picu. Ļoti svarīgi ir arī tas, ko liec uz picas garozas, jo labas un garšīgas picas garants ir svaigi un kvalitatīvi produkti, un tieši tomātu mērce sabalansē un saista picas pamatni ar pārējām piedevām .
Itālijas tomātu ražotāju veiktais pētījums atklāja, ka picas garoza veido tikai 6% no kopējās picas garšas, siers - 21%, piedevas - aptuveni 32%, bet tomātu mērce pat 41%! Tātad, lai sasniegtu perfektu picas garšu, lielu uzmanību vajadzētu pievērst tomātu mērcei. Īsāk sakot, lai gan picas garoza ir ārkārtīgi svarīga, mūsu garšas kārpiņas vairāk atpazīst un novērtē tomātu mērci.
Lai iegūtu viendabīgu picas garšu, lielu uzmanību vajadzētu pievērst tomātu mērcei, jo tomāts ir kā mazs brīnums, kas krasi izmainīs tavas picas garšu.
PADOMS : aizmirstiet par kečupu vai dažām veikalā nopērkamām mērcēm – tās ir pilnīgi nesaskaņotas ar īstu neapoliešu picu!
Vissvarīgākais ir tomāti
Tomāti un pareizā to izvēle ir labas picas mērces garants :) Protams, ideāli būtu izvēlēties svaigus itāļu tomātus, bet, kad tādas iespējas nav, tad izvēlamies konservētos savā sulā. . Vienmēr iesakām izvēlēties itāļu tomātus, jo tie ir ne tikai audzēti pēc senām tradīcijām un gatavoti pēc mantojuma receptēm, bet arī ar neparastu garšu, jo aug Itālijas karstajā saulē, tāpēc ir pilnībā nogatavojušies un saldi.
Izvēloties tomātus picas mērcei, jāņem vērā, ka vislabākie ir plūmju tomāti (ne apaļi, bet iegareni). Tas ir tāpēc, ka šiem tomātiem ir mazāk sulas un vairāk "tomātu mīkstuma", tāpēc jūsu tomātu mērce būs biezāka un mazāk ūdeņaina. Protams, klasikas klasika ir Sanmarzano tomāti, bet vairāk par tiem lasiet citā rakstā.
Klasiskā tomātu mērce picai
Tradicionālā picas tomātu mērce ir ļoti vienkārša, un to var pagatavot, izmantojot tikai tomātus un sāli. Jūs zināt, ko viņi saka: mazāk ir vairāk :)
Itāļu picas mērcei jābūt ar vieglu tekstūru, un tajā jābūt redzamiem un sajustiem tomātu gabaliņiem. Tāpēc pats svarīgākais tradicionālajā itāļu mērcē ir garšīgi, nogatavojušies tomāti. Sāli parasti pievieno 1%, tādēļ, ja izmanto 400g tomātu, jāpievieno apmēram 4g sāls. Tomēr tas ir tikai padoms – ne noteikums, tāpēc katrs gatavo individuāli pēc garšas, kas patīk.
Citās receptēs var redzēt, ka tomātu mērcei tiek pievienots papildus cukurs, taču, ja izvēlēsities kvalitatīvus, itāļu tomātus, tad cukuru tiešām nevajadzēs, jo tie ir pietiekami saldi paši par sevi.
PADOMS : Gatavojot tomātu mērci picai, sasmalciniet tos tikai ar rokām, jo, izmantojot elektrisko smalcinātāju vai blenderi, sēklas tiks sasmalcinātas, kas var mainīt garšu. Tāpat, lai panāktu perfektu tekstūru, to var iegūt tikai berzējot ar rokām, jo picas tomātu mērcei ir jāpaliek pāri dažiem tomātu gabaliņiem.
Picu mērces variācijas
Interesantākai un izteiksmīgākai garšai tradicionālo tomātu mērci var garšot ar dažādām piedevām un tādējādi izveidot autentisku, savai gaumei vispieņemamāko picas mērci. Tomātus parasti aromatizē ar šādām piedevām:
- Nerafinēta olīveļļa.
- Sīpoli un ķiploki. Garša būs labāka, ja tos vispirms apcepsiet.
- Ar pipariem. Lai iegūtu pikantāku garšu, varat izmantot melno vai čili piparu.
- Redīsi ir viena no galvenajām picas garšvielām, tāpēc tos var izmantot arī tomātu mērces garšvielām.
- Baziliks – tas nav atdalāms arī no neapoliešu picas, tāpēc tomātu mērci vari garšot ar svaigu vai kaltētu baziliku. Var izvēlēties arī konservētus tomātus ar baziliku.
Iespējamas dažādas tomātu mērces interpretācijas - tāpēc ļauj vaļu fantāzijai :)
PADOMS : Ja gatavojat tomātu mērci ar zaļumiem vai garšvielām, iesakām to pagatavot iepriekšējā vakarā un ļaut uz nakti nostāvēties ledusskapī. Tādā veidā garšvielu garša un smarža vairāk iesūksies tomātos un jūsu mērcei būs izteiksmīgāka garša un aromāts.
Picas mērces gatavošana
Vispirms sasmalciniet tomātus, un to vislabāk izdarīt ar rokām, vienkārši paņemiet tomātus un samaisiet tos ar rokām. Tad pievieno sāli un samaisa. Ja gatavojat tradicionālo picas mērci – tas arī viss – varat to uzklāt uz picas garozas. Ja atklājat, ka jūsu mērce ir ļoti šķidra, varat to karsēt uz lēnas uguns, lai iztvaikotu ūdeni.
Ja jūs interpretējat un pievienojat mērcei vairāk garšvielu, tad karsējiet to ar visām piedevām uz mazas uguns, lai garšas sajauktos un iegūtu vēlamo mērces tekstūru.
Ļoti svarīgi ir vērst uzmanību uz to, ka tomātu mērci nevar ilgstoši karsēt, kā arī nav ieteicams to vārīt, jo, gatavojot tomātus, izdalās daudz to aromāta un garša stipri mainās. .
Sveiks, gudrais!