Makaroni ir leģendārs itāļu virtuves simbols, ko viegli pagatavot pats. Vissvarīgākais ir pievērst uzmanību izmantoto produktu kvalitātei un procesiem, kas ļaus izveidot Romu, Neapoli vai Boloņu tieši savās mājās.
Labākā makaronu recepte? Tā ir tikai divu sastāvdaļu burvība. Arī makaronu gatavotājs vai speciālas veidnes nav nepieciešamas, jo veidnes var izgatavot vienkārši ar rokām, ar nazi vai izmantojot mājas virtuvē jau esošos instrumentus.
Tātad, kas jums jāzina, lai mājās pagatavotu gardāko pastas fresku - svaigos makaronus?
Klasiskā olu pastas recepte un tās variācijas
Svaigu olu pastas pagatavošana izceļas ar savu vienkāršību, jo nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas – milti un olas. Starp citu, itāļu virtuves šedevru būtība un garšas noslēpums slēpjas tieši produktu kvalitātē. Nākamais ir gatavošanas paņēmieni. Šī iemesla dēļ mēs visos gadījumos iesakām izvēlēties gan labākos Itālijas ražotāju miltus, gan lauku, bioloģiskās olas.
Svaigu makaronu klasiskā sastāvdaļu proporcija ir 100 g miltu un 1 ola. Protams, lai atrastu gardāko, vari izmēģināt arī receptes variācijas:
- Jūs varat aizstāt 1 olu ar 100 ml auksta ūdens. Šī ir neitrālāka garšas versija.
- Uz 100 g miltu izmantojiet 1 olu un 1 papildu dzeltenumu. Tas padarīs pastu ne tikai dzeltenīgāku, bet arī garšīgāku.
- Nomainiet 1 olu ar 2 dzeltenumiem, arī sajaucot ar 100 g miltu, kas piešķirs pastai intensīvāku krāsu un raksturīgāku garšu.
- Ja vēlaties vēl intensīvāku krāsu un bagātīgāku garšu, sajauciet 100 g miltu ar 3 olu dzeltenumiem.
Klasiskajai receptei pievieno 1 tējkaroti neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas, kas atvieglos mīklas rullēšanu. Starp citu, šī ir Pjemontas reģiona tradīcija.
! Gatavojot olu pastu, četrām vidēja izmēra porcijām vajadzētu pietikt ar 200g miltu un 2 olām. Protams, pēc tā pagatavošanas un pasniegšanas mērcē. Ja makaronus gatavo ar ūdeni, mīklu šim porciju skaitam pagatavo no 300 g miltu.
Miltu un olu daudzuma attiecību regulē arī pastas veidošanas metode, sastāvdaļu un mērču specifika:
- Ja vēlaties, lai mīkla būtu mitrāka, vieglāk rullējama ar rullīti, klasisko recepti varat papildināt ar citu olu vai ūdens šļakatu. Vai jūs gatavojat makaronus ar makaronu automātu? Šajā gadījumā mīklai jābūt sausākai, tāpēc var būt nepieciešams pievienot papildu šķipsniņu miltu.
- Daudzumus var regulēt pēc olu izmēra un izmantoto miltu mitruma uzsūkšanas ātruma, kas būs lielāks, ja izvēlēsities, piemēram, pilngraudu.
- Pievienojot vairāk olbaltumvielu, mīkla kļūst elastīgāka, bet ar neitrālāku garšu, un dzeltenumi kļūst nedaudz sausāki, bet izteiksmīgāki.
- Sastāvdaļu proporcijas var noteikt arī pēc mērces, ar kuru sajauciet svaigo pastu. Ja pēdējais plānots ar asāku, spēcīgāku garšu, labāk mīklai izmantot vairāk olu baltumu. Vai mērce būs maigāka, maigāka? Pagatavojiet pastu ar vairāk dzeltenumu.
Konditorejas mīkla: gatavošanas specifika
Sastāvdaļu proporcijas izvēle ir pirmais solis, gatavojot mājās gatavotus itāļu makaronus ar olām. Tālāk seko mīklas ražošana:
- Ielejiet miltus kalnā uz koka dēļa vai nerūsējošā tērauda bļodā.
- Kalniņa vidū izveido aku, kurā ielej sakulto olu masu vai ūdeni.
- Ieteicams mīcīt ar rokām. Sāciet ar maigām, lēnām kustībām pārvietojot miltus no malām uz centru.
! Mīcīšanas laiks mainās atkarībā no mīklas daudzuma, bet parasti 200 gramiem miltu pietiek ar 15 minūtēm. Šis posms ir ļoti svarīgs! Tas ļauj veidot glutēna tīklu, kas nosaka ne tikai mīklas elastību, bet arī pastas garšu un tekstūru.
Mīkla "Atpūta"
Rūpīga mīklas mīcīšana ļauj izveidot lipekļa tīklu un veidot elastību. Tomēr šī nav pēdējā fāze. Tālākai miltu mitrināšanai atstājiet mīklu "atpūsties". Šis posms nodrošinās pastas veidošanai piemērotāko konsistenci. Tajā pašā laikā tas neļaus mīklai zaudēt elastību vai sarauties pēc tās izrullēšanas.
! Ja pastu veido ar makaronu mašīnu, var izlaist mīklas “atpūtas” fāzi.
Tātad no mīcītās mīklas veido bumbiņu un pārklāj ar pārtikas plēvi vai mitru papīra dvieli, lai virsma neizžūtu. Beigās liek ledusskapī un stundu ļauj "atpūsties". Tomēr, ja jūs ļoti steidzaties, var pietikt ar pusstundu.
Kā izrullēt pastas mīklu?
Pēc "atpūtas" laika izņemam mīklu no ledusskapja un gatavojamies rullēšanai.
Ņemiet vērā, ka šajā posmā ir svarīgi to sadalīt pakāpeniski! Kamēr rullējat vienu atsevišķu bumbiņu, pārējo mīklu turiet pārklātu ar pārtikas plēvi vai mitru dvieli, lai tā neizžūtu.
Ritošā tapa:
- Viegli apkaisa ar miltiem gan virsmu, uz kuras veidosiet mīklu, gan rullīti.
- Viegli piespiežot ar rokām, mīklas gabalu viegli izklājiet visos virzienos.
- Rullējiet dažādos virzienos, bieži apgriežot mīklu. Turpiniet, līdz loksne ir pareizajā un vienmērīgā biezumā vēlamajai pastas formai.
! Ja ir iespēja, mīklu izrullē ar koka rullīti uz koka dēļa. Šie instrumenti radīs virsmas tekstūru, kas ļaus pastai labāk pielipt mērcei.
Apripināšana makaronu automātā:
Apkaisiet mīklu ar miltiem, sadaliet to vienādās daļās un katru no tām izlaidiet caur mašīnas rullīšiem. Ieteicams procedūru atkārtot trīs reizes, vienlaikus regulējot biezumu. Neaizmirstiet rullējamo loksni nepārtraukti noputināt ar šķipsniņu miltu!
! Kas ir labāks: slīdošā pin vai makaronu mašīna? Pēdējā metode ir vienkāršāka, ērtāka un ātrāka. Tomēr itāļu nonna izvēlēsies rullīti, jo tā izmantošana procesam piešķir ne tikai krāšņumu, bet arī rada pastai nedaudz raupjāku virsmu, ļaujot mērcei vieglāk pielipt.
Kāds loksnes biezums ir ieteicams?
- Gatavošanas laikā pastas tilpums palielinās, tāpēc parasti loksnēm jābūt plānām, velmētām 1-2 mm biezumā.
- Plānojot gatavot pildītus makaronus, piemēram, ravioli vai tortellini , mīklas loksnēm jābūt aptuveni 1 mm biezām vai, ja iespējams, pat plānākām.
Pastas veidošanās
Pēc mīklas izrullēšanas ļaujiet loksnēm nožūt. Ja plānojat pastu veidot ar nazi, pietiks ar 10 minūtēm, ja ar mašīnu, tas prasīs nedaudz ilgāku laiku. Tomēr, lai palagi neizžūtu, īpaši, ja gatavojat pildīt tortellini vai ravioli , ieteicams tos pārklāt ar dvieli.
Visbeidzot, sagatavotā mīkla sāk veidot formu. Šim nolūkam var izmantot gan makaronu gatavotāju, gan asu regulāru, viļņainu vai citu kontūru nazi. Turklāt lielāko daļu formu var izgatavot vienkārši ar rokām vai radoši izmantot standarta virtuves instrumentus!
! Ar nazi veidojot garas makaronu formas, piemēram, tagliatelle vai pappardelle , ieteicams vairākas reizes viegli pārgriezt mīklas loksni, neuzspiežot ieloces.
! Vai jūs gatavojat ravioli ? Veidotajai mīklai jābūt diezgan mīkstai, un pildījumam jābūt apmēram 16-18 g svaram. Vai jūs gatavojat tortellini ? Ideāli, ja mīklas lapa ir cietāka un pildījuma svars ir 4-6 g.
! Svarīgi arī, lai pildījums būtu sauss, pretējā gadījumā pasta var saplaisāt.
Cik ilgi gatavot svaigus makaronus?
Svaigu mājās gatavotu pastu ieteicams gatavot 2-3 minūtes atkarībā no veidņu biezuma.
Vai esat izdarījis vairāk, nekā plānojāt? Svaigu nevārītu olu pastu var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas.
Labu apetīti!