Viss, kas jāzina, lai vienkāršā mājas krāsnī izceptu īstu neapoliešu picu!
Ikviens zina, ka īsta neapoliešu pica tiek cepta ļoti augstā temperatūrā, speciālā krāsnī vai picas krāsnī. Bet mēs varam jūs uzmundrināt! Lielisku picu vari izcept arī savā mājas krāsnī! Jā, tikai vienkāršā mājas krāsnī!
Profesionāls picu cepējs no Itālijas Klaudio Rampinīni apliecināja, ka īstu itāļu meistardarbu var viegli pagatavot mājās. Jums tikai jāzina daži triki un jāizvēlas profesionālas un kvalitatīvas sastāvdaļas! Mēs esam apkopojuši visus Klaudio Rampinīni un PizzaShop pizzaiolo padomus vienā rakstā.
Receptes variācijas
Nav svarīgi, kur plānojat cept picu – mīklu sagatavojiet tāpat. Miltu izvēle ir atkarīga tikai no rūgšanas ilguma un vēlamās mīklas konsistences un nekādā veidā nav atkarīga no tā, kur cepsiet picu.
Vienīgā atšķirība receptē ir eļļa. Cepot picu mājas krāsnī, ieteicams (bet ne obligāti) mīklai pievienot olīveļļu. Standarta ieteikums būtu pievienot 2% neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas. Tāpēc, ja gatavo mīklu no 1 kg miltu, tad jāpievieno 20 g eļļas. Kāpēc vajadzīga eļļa? Galvenā atšķirība starp picas krāsni un mājas krāsni ir sasniegtā temperatūra. Temperatūra cepeškrāsnī ir daudz zemāka, tāpēc eļļa padara picu mīkstāku, ātrāk apbrūninās, neļauj tai tik ātri izžūt un neizžūst mīklas virspuse. Cepot cepeškrāsnī visiem šiem minētajiem faktoriem nav laika notikt, jo pica izcepas ļoti ātri, un cepot cepeškrāsnī, iesakām sagatavot vēlamo picas mīklu pēc mūsu jau aprakstītajām receptēm un pievienot papildus eļļa. Protams, rodas jautājums, kad pievienot eļļu? Eļļu visvieglāk būtu ieliet mīklā tajā stadijā, kad mīkla vēl ir šķidra un daļa miltu jau ir pievienota, bet ne visi milti.
PADOMS : Ja esat prasmīgs piciolo - cepot cepeškrāsnī, mēģiniet padarīt mīklu pēc iespējas mitrāku, tā atkal samazināsiet picas izžūšanas iespējamību. Taču paturiet prātā, ka arī eļļa ir šķidrums, kas, nosakot mīklas mitrumu, ir jāskaita kopā ar ūdeni!
Cepeškrāsns sagatavošana
Sākumā, lai savā mājas krāsnī izceptu īstu neapoliešu picu, jums vienkārši nepieciešams īpašs picas akmens vai picas cepšanas metāls (saukts arī par picas tēraudu). Kuru izvēlēties - mēs nevaram viennozīmīgi atbildēt, bet par to atšķirībām, priekšrocībām un trūkumiem varat lasīt mūsu nākamajā rakstā: Picas akmens VS picas metāls
PADOMS : Mēs iesakām vienmēr ņemt vērā miltu stiprumu un attiecīgi raudzēt mīklu. Jo pārāk ilgi raudzējot mīklu tā saplīsīs, necelsies un ja būs par īsu nepaspēs veidoties lipekļa tīklojums, kā dēļ atkal mīkla nepacelsies, un tā būs grūti sagremojams!
Pirms picas cepšanas ir nepieciešams labi uzsildīt cepeškrāsni līdz maksimālajai temperatūrai. Tāpēc ievietojiet picas akmeni vai picas metālu vēl aukstā krāsnī: akmeni vai metālu ieteicams novietot uz cepeškrāsns režģa, lai siltums cirkulētu no abām akmens vai metāla pusēm. pēc tam atlasiet augšējo un apakšējo sildīšanu un iestatiet maksimālo temperatūru, ko cepeškrāsns var sasniegt. Karsējiet cepeškrāsni kopā ar picas akmeni vai metālu apmēram 40 - 60 minūtes. laiku vai līdz akmens sasniegs maksimālo cepeškrāsns temperatūru (ja tev ir lāzertermometrs - akmens vai metāla temperatūru būs patiešām viegli izmērīt).
SVARĪGI : Picas akmenim vai metālam jābūt pēc iespējas augstāk, citiem vārdiem sakot, pēc iespējas tuvāk sildelementam, tāpēc izvēlieties augstāko grila pozīciju.
Picu cepšana
Kad jūsu cepeškrāsns jau ir uzkarsusi līdz maksimālajai temperatūrai, pārslēdziet gatavošanas režīmu uz grilu vai augšējo sildīšanu (šo režīmu ar nosaukumu "lielā cepeškrāsns" varat atrast cepeškrāsns funkcijās) Pēc tam veidojiet picas pamatni, ielieciet vajadzīgās sastāvdaļas un zvaniet picu cept.Lai izdotos un ir nepieciešams izmantot picas laizītu,lai droši nošautu picu.Kad pica izcepusies-svarīgi nelietot cepeškrāsni lieki!Picai jācep 4 līdz 8 minūtes, atkarībā no jūsu krāsns temperatūras.
PADOMS : Ja jūsu cepeškrāsnī ir picas režīms, tas nebūt nenozīmē, ka šis režīms ir ideāli piemērots neapoliešu picas cepšanai! Ir svarīgi atzīmēt, vai jūsu krāsns picas režīmā tiek izmantots ventilators. Ja režīms ir ar maksimālo temperatūru un bez vēsmām – lieliski, šo cepeškrāsns režīmu varat droši izvēlēties picas cepšanai. Savukārt, ja picas griešanai tiek izmantots ventilators – iesakām izvēlēties vienkāršo grila funkciju, jo vējš izžāvēs picas pamatni, kas padarīs to cietu un grūti košļāt.
Bieži redzams, ka cilvēki cep picu ar cepamo papīru krāsnī. Bet jums nevajadzētu to darīt! Picas akmens ir paredzēts ne tikai siltuma pārvadīšanai, bet arī mitruma uzsūkšanai no picas, tādēļ, ja nevēlaties piesātinātu picu - ļoti iesakām pavingrināties un mēģināt ielikt picu krāsnī bez papīra - tā nav grūti, bet tas prasa nedaudz iemaņas: strādāt ar laizītu ļoti ātri, pārliecinošas un ātras kustības.
Varbūt visbiežāk uzdotais jautājums ir picas pamatni cept divas vai vienu reizi?! Nav viennozīmīgas atbildes: viss ir atkarīgs no jūsu krāsns jaudas! Ja cepeškrāsns uzkarst zem 250 °C, iesakām vispirms dažas minūtes cept tikai picas pamatni ar mērci, tad pievienot visas vēlamās sastāvdaļas un apcept vēl dažas minūtes. Ja jūsu cepeškrāsns var sasniegt nedaudz augstāku temperatūru - varat cept visu uzreiz un, ja esat pareizi sagatavojuši mīklu, izmantojiet picas akmeni vai metālu un pietiekami labi uzkarsējiet cepeškrāsni - problēmām nevajadzētu būt.
PADOMS : netaisi pamatni pārāk biezu, jo tad pica var kļūt līdzīga maizei nevis picai... Picas bumbiņai jābūt 250 g - 280 g smagai. Pareizi pagatavojot mīklu un neatlaidīgi mīcot ilgu laiku, šāda svara mīklas bumbiņa viegli izstiepsies līdz vidēja izmēra picai.
Sveiks, gudrais!